Hari ni I dah start kerja... waaahhhh... cepat betul masa berlalu ek... kejap je dah seminggu... rasa cam tak puas jek rehat kat rumah.. hehehheheh...
Ok, ni I share ngan uols menu pantang versi masak sendiri....
DAGING BLACKPEPPER BERHALIA
Source: Zareene Saifuddin
Bahan-Bahan:
Daging
Bawang Putih
Bawang Merah
Lada hitam
Halia --> separuh untuk ditumbuk, separuh dihiris halus
Kentang --> dipotong wedges
Bawang besar --> dihiris kasar
Asam keping --> dihiris halus
Cili --> dihiris
Minyak
Air
Garam
Serbuk perasa
Cara-cara:
1. Tumbuk halia, lada hitam, bawang putih dan bawang merah hingga lumat (halus).
2. Perapkan daging dengan bahan tumbuk sekurang-kurangnya setengah jam. Lagi lama lagi bagus..
3. Panaskan minyak dan tumiskan daging yang diperap. Tambahkan air untuk mengempukkan daging. Masukkan kentang.
4. Setelah daging dan kentang empuk, masukkan hirisan bawang besar, cili, halia dan asam keping. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa.... Siap!!!
No comments:
Post a Comment