Click for More Info

Wednesday, 28 March 2012

Euro Trip 2012: Day 6 ~ Amsterdam

Hari ni pulak kitorang plan nak ke Volendam.  Volendam ni adalah sebuah town yang ada perkampung nelayan terletak di northern Amsterdam.  Kami plan tuk naik bus biasa je ke sana.  Untuk ke Volendam, kena ambil bus no. 8 rasanya di bus terminal at Amsterdam Central .. tapi don't worry.. kat stesen bus tu ada board yang tulis which bus goes to Volendam.  Fare aku tak ingat la pulak.. sorry... but the journey from Amsterdam Central to Volendam is about 1hour.  Sepanjang perjalan ke Volendam ni, kita boleh nampak beautiful scenery.. houses facing canal.. cantik uols...


rumah ini real ok.. bukan miniature.. sorry kualiti gambar kurang menarik sebab captured dari atas moving bus..


Sampai je kat Volendam, kitorang beli roti kat bakery tuk makan ngan our sambal ikan bilis...ini kira food tuk morning tea la... Lepas beli roti, we headed to the seashore.  Waktu kami pegi tu persisiran laut tu ada yang still freezing lagi.. and kat sini sejuk and windy.. seronok.  View pon cantek gila.. subhanallah.... Kalo korang nak tau, Volendam ni terkenal ngan smoked harring fish.  Tapi kitorang tak makan lak during our visit tu walaupun we've been to the shop yang jual smoked fish tu.. sebab terlewat dapat info.. by the time i checked my phone, we're already back to Amsterdam T___T.. next time la insyaAllah kalau ada rejeki tuk datang lagi.











Balik dari Volendam, kitorang naik tram ke Dapperstrat tuk ke Dapper market.  Dapper market ni kira cam flea market kat Dapper Street tu la.. kat kawasan ni banyak muslims.  Barang-barang murah, tapi kurang berkenan di hati.. however, ada jugak terjumpa barang yang pelik like kobis dia bentuk triangle... bawang dia lonjong (oval)... We had our lunch kat situ jugak.. from a stall yang jual kebab... memula nak makan kat stall tu je.. tapi rupanya their shop is just behind the stall... so, kitorang pon apa lagi.. order doner kebab and makan kat dalam kedai tu... hangat sket.. hihihihihhi...








Selesai makan, tak tau nak pi mana dah... so kitorang pon naik tram.. this time tuk ke museumplein.  Untuk apa kitorang datang sini??? Yeah... tujuan datang sini adalah tak lengkap la kalo pi Amsterdam tak hamek gambo kat I amsterdam tuh... hehehehee... Dulu kat depan I amsterdam tu padang.. green je.. now dah ada ice skating rink la pulak...






Dah selesai bergambar kat situ, kitorang pon terus balik hostel.. rehat and pack barang... coz esok pepagi dah nak amik train ke Brussels.  Malam ni tak lapar so kitorang tak turun makan kat kedai kebab that we used to go.

2 comments:

ameris said...

sronoknya dapat tour gi europe..
saya pn ada angan2 gak gi sana, tp tunggu dulu. now pregnen 8 months.
jemput singgah blog saya

http://amerislovely.blogspot.com/

Zareene Saifuddin said...

Ameris,
thank you. Insyaallah angan2 awak akan jd kenyataan. Zareene pon tak sangka leh tour europe nih...