Click for More Info

Tuesday, 27 March 2012

Euro Trip 2012: Day 5 ~ Amsterdam

Hari ni kitorang bangun as early as 7am, siap-siap tuk keluar.  Almaklumlah... shower ngan toilet kat hostel ni sharing.. tak macam kat Paris tu.... so, kenalah kitorang siap-siap dulu before the rest bangun kan... Hostel ni just provide free coffee je for breakfast.  Kitorang pon apa lagi.. keluarkan lah bekalan roti and sambal ikan bilis for breakfast.  Lepas breakfast, terus kitorang keluar.

This is where our hostel is..

Plan hari ni adalah untuk naik hop-on hop-off bus to go around tourist spots kat amsterdam.  Tiket yang kitorang amik tu priced at 26Euro + free canal cruise.  Tiket tuk amik tour bus ni boleh beli kat outlet dia.. don't worry... ada banyak outlets... kat Dam Square ada 1 pastu kat Damrak pon ada 1.  Tapi lepas tu kitorang nyesal plak... sebab agak rugi sebenarnya amik tour bus ni kalo stakat  nak round amsterdam jek.. lain la kalo nak gi volendam ke, koukenkoff ke.. berbaloi la jugak... apsal aku cakap naik tour bus round amsterdam city ni kureng berbaloi?? sebabnya the stops are:  Gassan Diamond Factory... orang tak berduit cam aku ni mana layan diamond-diamond nih.. mahal dowh... pastu next stop, Jewish Museum... aku muslim da.... next stop pulak Heineken Experience.... aku muslim daaaa... mana bley minum... HARAM tu.... kalau ok sket pon stop kat Ledsplein.. kat sini ada Hard Rock Cafe.. oklah jugak... Tapi area yang paling happening adalah Damrak stop.  Sebab kat ni ada banyak tourist attaction cam Madam Tassauds Wax Museum, Dam Square, Red Light District, canal cruise, etc.

kat Dam Square






Gassan Diamond




So, dah bosan naik tour bus round amsterdam city, kitorang naik canal cruise.  Oklah.. interesting jugak.. especially bila bypass floating homes i.e. boats yang dorang convert jadi rumah tu... there's limit of 280 floating houses je yang the city council permits.









Lepas naik cruise, kitorang jalan kaki ke Dam Square tuk pergi ke Red Light District.  Kat sini lah aku experience hujan ice.. ala-ala snow gittew... tapi bila ketulan ice tu jatuh kat muka, terasa jugaklah sakitnya... T____T.





tahan sakit muka kena hujan ice.. T____T

frozen canal





Kat area Dam Square ni banyak kedai jual souvenirs.  Ada yang murah, ada yang mahal and ada yang flat price.  Kitorang jumpa this shop yang jual souvenirs at flat price of 5Euro. 

From there kitorang ke Ledsplein pulak... kali ni nak ke Hard Rock Cafe.  Kat Ledsplein ni pon happening jugak.  Malam lagi la happening sebab banyak pubs kan... Dah puas membeli-belah kat Ledsplein, kitorang balik ke Damrak tuk balik ke hostel.  Before balik hostel, kitorang dinner kat kedai kebab yang nearby to our hostel.  Budak yang jaga kedai tu baik.. siap bagi kitorang discount 20% lagik.. Kitorang ni bukan apa.. saja je balik hostel tu lambat-lambat.... sebab kalo balik awal, nanti ganggu dorang tidur.. sebab dorang ni mostly tidur awal pastu bangun dalam kol 10pm or 11pm siap-siap tuk ke Red Light District or ke Koffee shop.  Owh, Koffee shop in amsterdam means weet (ganja).  Therefore, koffee shop is the shop yang jual ganja...




inilah kedai yang selalu kitorang dinner tu...

No comments: