Click for More Info

Wednesday, 21 March 2012

Euro Trip 2012: Day 4 ~ Paris - Amsterdam

Pagi ni kitorang keluar lewat sket dari biasa.. Hari ni last kitorang kat Paris.. tengahari kang nak ke Amsterdam pulak.  So, hari ni aktiviti kitorang adalah round Paris for the last time, naik sightseeing bus.  Tapi plan utama hari ni adalah tuk pegi ke Galleries Lafayette... mana boleh asek lalu jek kan.. opkos la kena singgah... Galleries Lafayette ni ala-ala Harrods la... all under one roof... tapi mostly adalah designers' branded stuff.... mak thak mamphu nyahhhh.... haku nak beli Long Champ pon laki dah jelings dah... Euro dah abes katanya... tipu!!!!! 

Setelah mencuci mata kat La Fayette, kitorang pon jalan kaki balik ke hostel to collect our bags... tapi sebelum tu, lunch dulu kat kedai kebab belakang hostel.. yang sederet  ngan Carrefour tu... Laki aku order apa ntah nama food tu... tapi sedap...


pilaf rice kot with salad, fries, grilled chicken and cous cous... yummy....

Makan laju-laju... stok suap...telan..suap.. telan... nak cepat punya pasal kan.. ngeh..ngeh..ngeh... dah setel makan, jalan laju-laju gi hostel collect bag.. pastu jalan laju lagi ke Gare du Nord to catch a train to Amsterdam.

Kali ni kitorang naik Thalys untuk ke Amsterdam.  Train kol 2.30pm.  Pada pendapat aku, Gare du Nord ni adalah sangat kelam kabut... takde waiting lounge tuk passengers.. tak macam kat St. Pancras tu.. pastu kat sini banyak sangat muslims yang mintak sedekah... apart from banyak negros... serem aiii....  Tepat kol 2.30pm, train to Amsterdam sedia untuk boarding.  Cambiasa... kitorang ambik second class... di jangka sampai ke Amsterdam dalam kol 5petang gitu. 


Classic kat departure/arrival board dia... ala-ala dalam Harry Potter... ^_^



kudapan kitorang kat dalam train.. giant strawberry....

Owh lupa nak citer kat korang.. dalam train tu kitorang dok berjiran ngan mamat-mamat french yang meminum arak otw ke Amsterdam.  Sempat lagi dorang mengata kitorang dalam kadaan mamai-mamai tu... 1st salah sorang mamat french tu bagitau kat kawan dia yang kitorang ni dari Malaysia and yang lelaki tu (husband aku) pandai cakap french... coz sebelum tu laki aku ada tanya mamat tu something.  Pastu elok dah nak sampai Amsterdam Central tu, laki aku pon sibuk lah turunkan our bagpacks.. just to be ready... sekali salah sorang mamat french tu cakap (in french of course) sambil gelak-gelak... somehow rather i could sense what they're been laughing about... dia cakap 'dorang ni dah la asian kecik-kecik.. bawak beg besar lak tu.. sure lepas pakai beg tu dorang terbalik ke belakang.' *sambil gelak*... pastu aku tanya laki aku just to confirm then laki aku cakap 'yes.. dorang tengah kutuk kita'... sabo jek la haku.. tapi dah dorang tengah mabuk kan.. gasak ko la.. hahahhahaa...

korang perasan tak mamat-mamat french kat belakang laki aku tu? Ha... dorang la yang aku cakap tu....

Around 6.30pm, kitorang pon sampailah kat Amsterdam... di stesen Amsterdam Central.  Dah gelap uols... hujan lak tu... tanya tourist counter kat situ how to get to our hostel.. memula ingat nak amik tram jek.. tapi the girl said tak jauh it is just 5minutes walking.  Disebabkan hujan, kitorang naik jugak tram... harga tiket adalah 2.70Euro per person.  Sampai je terus kitorang register kat hostel tu.. mangaiii... tangga hostel tu punya la tinggi dan steep uols... takut aku berbalik ngan bagpack yang besar lagi berat tu.. tapi alhamdulillah.. pelan-pelan... tak jauh... phew.... Kali ni our room adalah untuk 9 orang and out of 9, cuma 2org girls iaitu aku & wannie.. lain sumer lelaki.. alhamdulillah  nothing happen.. even kalo charge hp ke hapa memang x hilang la... alhamdulillah....

Sinba... kucing kat hostel tu...

Lepas checked-in, kitorang makan kat kebab shop kat main road area hostel tu.. portion adalah sangat besar.. bayangkan semangkuk mushroom soup leh share 3 orang... lepas makan kitorang round area Damrak tu pastu balik tido....

*to be continued... Day 5*

2 comments:

Alin Marlini said...

sib baik husband awak pandai ckp french..kalau tak..dorang gelk..kita pun ikut gelak jugak...

Zareene Saifuddin said...

Alin,
itulah..pastu french ni kan, kalo kita x tau ckap bahasa dia, dorang xkan tolong kita tau.. :(