Click for More Info

Sunday, 18 March 2012

Euro Trip 2012: Day 3 ~ Paris

Hari ni kitorang keluar awal cam semalam.  Dah siap-siap breakfast, terus keluar. Plan hari ni adalah tuk naik sight seeing bus round bandar Paris.  Tak larat dah nak berjalan... dia punya tourist attraction spots sumer jauh-jauh... leh tercabut kaki woooo kalo nak berjalan lagi.  Hari ni kitorang try lalu jalan belakang hostel pulak... terlintas kat my mind yang Carrefour asal dari France.. tapi tak nampak pon bayang Carrefour kat sini.. tetiba aku ternampak signage Carrefour tu... terus kitorang masuk.. beli mineral water and strawberries... hehehehe.....Plan asal adalah nak naik sightseeing bus tu dari depan Eiffel Tower.  Skali tengah elok tunggu bus ke Eiffel, tup-tup sightseeing bus tu lalu and we stopped the bus.  Alhamdulillah.. the driver baru nak start the first trip.  Fare tuk naik bus tu adalah 26Euro sorang and the ticket is valid for 2 days.  Each passenger is given a map and earphone.  Alhamdulillah lagi...




Bus tu stop kat Opera tuk amek passengers.  Kitorang dok je dalam bus tu sambil enjoy the ride.  Sampai kat Notre Dame, kitorang turun tuk amik gambar dan jalan-jalan kat area situ... banyak souvenir shops dowh....terlebih cukup bat aku rambang mata nak beli all the souvenirs... sampai laki aku sound 'cukup-cukup la tu' hahahhaha....  Tapi area yang paling banyak souvenir shops adalah area seberang sungai kat Notre Dame tu.  Murah-murah seyyyy...  Tips tuk dapatkan souvenir murah adalah beli kat kedai-kedai kat backlane.. maksudnya bukan kedai-kedai yang mengadap jalan beso la... Dah puas memborong kat souvenirs shops, kitorang pon jalan jek la around that area... stop lunch kat park.. apa lagik.. makan bekalan la... almaklumlah.. trip orang susah..ehhehehe..... dah kenyang, kitorang patah balik ke area Notre Dame tu... Disebabkan tak tahan sejuk, maybe because hari tu hujan kot.. renyai-renyai je... still boleh jalan lagi la... so kitorang cari kedai tuk minum kopi... nak panaskan badan actually...... cari kedai yang halal agak susah, so kitorang end up makan kat indian restoran yang ada letak tanda 'halal'.  Kitorang makan apa ntah x ingat... and minum hot coffee tuk panaskan badan.  Elok sudah makan, kitorang balik semula ke Notre Dame tuk amik sightseeing bus.  This time nak stop kat Opera tuk misi mencari Hard Rock Cafe, Paris...



ha...  kat area sini lah yang souvenirs murah tu...




Tiba kat Opera, puas kitorang bertanya to the local people how to go to Hard Rock Cafe.  Setelah puas berjalan dan bertanya, akhirnya jumpa jugak la kitorang ngan si Hard Rock Cafe nih... Terletak kat area Opera tu... jalan aku tak ingat la...sorryy.... tapi landmark dia is after the 2nd McDonalds kat Opera tu... Ok.. kat Opera tu ada 2 McD... 1st kat simpang jalan kot? yang 2nd ni intermediate lot...  Kitorang just beli fridge magnet je kat situ...



On the way balik ke Opera pulak kitorang stop kat stall tepi jalan beli crepe.  Saja nak try french crepe with nutella spread... sedap.. tapi agak manis sket la pada aku... beli 1 nutella crepe at 3Euro.. share 3 orang.. hahahaha... Wannie pulak beli roasted nuts with caramel... sedap.. dan manis jugak... husband aku plak beli nougat... memang favourite both of us... tapi bila dah makan banyak, terserlah kemanisannya... owh, price tuk nuts and nougats and other titbits or french calls it bonbon is at 2.50Euro.  Then kitorang naik balik the sightseeing bus kat Opera tuk round-round lagi...


This time kitorang stop kat Trocadero pulak... nak amik gambar berlatarkan Eiffel Tower... Trocadero ni seberang sungai, berdepan dengan Eiffel Tower.  Dah puas amik gambo kat situ, kitorang naik balik sightseeing bus.





Next stop,  Champs de Mars... nak amik gambo berlatarkan Eiffel Tower lagi... Kali ni kat linear park belakang Eiffel Tower tu.  Dah puas berposing, kitorang pon jalan menuju ke tepi Eiffel Tower tuk naik bus balik hostel. 


Cam biasalah ... berjalan kaki balik hostel dari Gare du Nord.  Sampai jek hostel, freshen up ourselves pastu dinner.... Malam ni kitorang dinner kat dining hall hostel tu... saja nak ubah angin.. disamping kalo makan kat dining hall tu, proper la sket.. sebab leh guna dorang nye plates, spoons, microwave and boleh jugak kitorang masak air tuk jadikan our drinking water.

2 comments:

Alin Marlini said...

pic kat menara tu cantik..sweets gitu..

Zareene Saifuddin said...

tengkiu, alin...