Click for More Info

Saturday, 17 March 2012

Euro Trip 2012: Day 2 ~ Paris

Hari ni kitorang started our day early jugak... Wannie woke at 6.30am kot.. aku bangun kol 7am, bersiap sedia tuk mandi.  Sekali heater kat shower rosak daaa.... air sejuk gilers... hmmm... cmne ek? takkan tak mandi lak kan... euwwwww.. i tak biasa you.... so, aku mandi ala-ala amik wuduk gittew... guna air kat sinki... sib baik la  heater sinki tu ok.... Lepas mandi, kitorang siap-siap untuk turun breakfast dan seterusnye keluar bersiar-siar..

Alhamdulillah... rate kat hostel ni inclusive of breakfast.  They served croissants and bread for breakfast.  Ada jugak cereals, coffee, tea, hot chocolate and juices.  Sedap croissants dia.. lemak-lemak gittew.. i loikeee...Time ni jugaklah acara memotong beseday cake aku... alahai... a slice of cake jer.. .tu pon beli kat M&S St. Pancras, London...jadiklah...  Lepas breakfast, kitorang ke minimart next to our hostel tuk beli can opener... nak bukak tin kari ayam... hehehehehe... owh.. tuk info uols, dok kat hostel ni adalah sangat convenient... sebab along the way nak ke hostel tu ada banyak mini marts and groceries shops... Dah selesai beli can opener tu, kitorang pon memulakan misi mencari Mikail... bak kata wannie.... hahahahaha... mesti u ni penonton setia Ariana Mikail kan..??? kan???? kan???




korang nampak tak sebelah kanan tu ada cam huruf 'F' tu kan, itulah minimart yang next to our hostel  nih...



Dari area hostel kitorang ke Eiffel Tower agak jauh jugak la... so kena naik bus... We were lucky sebab husband aku pandai speaking french.  So dialah our jurubahasa and dia jugaklah yang tanya lady kat bus stop tu cemana nak ke Eiffel Tower.  That lady told us to take a bus no. 42 of the blue line and the ticket is 5.75Euro for 3 person.



Sampai je stop Eiffel Tower, terus kitorang turun and serta merta aku and Wannie over excited bila nampak Eiffel Tower right in front of our eyes.  Kat sebelah Eiffel Tower ni ada park tuk sapa-sapa nak duduk melepak baca buku or saja buang masa... hehehehe... and kat area Eiffel Tower ni jugak, police ke askar ntah sentiasa patrol with M16 machine gun with them... scary kan???  But who cares... kitorang gi sana nak melawat Eiffel Tower.. bukan nak bat jahat pon kan???  Owh, kat park ni ada public toilet.. tapi kena bayar la.. Fee untuk naik ke Eiffel Tower differ according to season.  In 2008, husband aku pegi time summer fee untuk  naik ke top of Eiffel Tower was 50Euro according to him... tapi during my recent visit, fee untuk naik ke 1st tier of Eiffel Tower is 8.20Euro and 2nd tier that is the top of Eiffel Tower is 13.40Euro.  Memandangkan this is my first time here and tak tau bila lagi dapat repeat trip Paris ni, aku and Wannie decided tuk naik sampai ke puncak Eiffel Tower tu.  Owh ye there are to ways tuk naik ke Eiffel Tower tu... either korang nak naik tangga, or naik elevator.  Husband aku naik tangga (sebab tersalah beratur, bila dah beratur tu, xleh keluar dah.. T______T  tapi dia naik sampai tingkat satu where the cafe is.  Memula tu elevator akan stop kat 1st tier then later baru dia pegi ke 2nd tier. So, sesapa yang nak turun kat 1st tier tu silakan... bila dah puas round, silalah beratur tuk tunggu elevator naik ke 2nd tier pulak.  Memang cantik view bandar Paris dari atas Eiffel Tower nih. 




ni la elevator yang bawak orang naik Eiffel Tower tu...


view from 1st tier




2nd tier of Eiffel Tower






souvenir shop @ 1st floor


Eiffel Tower candies

Turun dari Eiffel Tower, masa tuk mengisi perut pulak... sejuk uols.. tu yang lapo sokmo... kitorang makan kat tepi sungai depan Eiffel Tower.  Kat situ ada bench yang mengadap carousel pastu ada stall jual food and drinks jugak.  Abes jek makan kitorang pon gerak.  Jalan nak ke mana tak decide lagi.. just jalan je menikmati udara sejuk.  Kalau tak silap temperature hari tu was 7 degrees celcius.







Kitorang berjalan dari Eiffel Tower menyusuri Avenue de New York untuk ke Arc De Triumph.  Dari Arc de Triumph, kitorang menyusur Champs Elysees.  Arc de Triumph tu kat round about hujung jalan Champs Elysees tu.. next to each other jer.  Champs Elysees ni kira cam area Bukit Bintang la kalo kat melesia nih... banyak designers' boutique... which aku hanya mampu untuk mencuci mata sahaja... idok le teman mampu membeli... T______T  Kat sini first time aku makan macaroons... by Laduree... and first time jugak aku experience club butik.  Memula tu tak sangka la kan... started with aku nak amik gambo kat entrance butik ni coz dia nya landscape adalah cantik dan well maintained.  Elok je kitorang follow the pathway, tup-tup nampak pintu besar... ya.. itulah dia entrance ke Ambercrombie & Fitch Club Boutique.  At first tak mo masuk tapi husband aku suh masuk jer... so masuklah kitorang... waaaaaaa.... jakun sekejap... butik tu adalah gelap lebih kurang kat dalam disko uols... music toksah cakap la.. memang kuat cam kat disco... pastu staf dia sume dancing-dancing sementara nak entertain customer.  Sebelum keluar tu, sempat lagi aku and Wannie amik gambo ngan staff cum model dia... ingatkan kena bayo rupanya free photoshoot uols....  Last shot kat gate butik tu before kitorang keluar.


mini cooper...idamanku selalu...












Dari Champs Elysees, kitorang jalan lagi melepasi Grand Palais.  Kali ni nak ke Musee de Lurve pulak.  Tengok kat map cam ok jek... rupanya jauh gak uols... ala-ala dari Pasar Borong Selangor ke Putrajaya dengan berjalan kaki.  Sib baik lah sejuk.. so tak la terasa sangat... ketiak pon tak basah... hehehehe.  Kami bypass Concorde dan Rue de Paris tuk sampai ke Musee de Lurve.  Kitorang masuk la bangunan tu.. tapi tak masuk museum tu pon.  Sampai je kat compound museum tu, kitorang just amek gambar and masuk dalam bangunan tu nak cari toilet.  Then round kat area yang free sajork...hehehehe... oooppsss... lupa lak nak bagitau... kat Paris ni adalah susah untuk mencari public toilets ok... aku terpaksa limit my water intake T___T.  On the way nak ke Musee de Lurve ni ada satu park tapi aku tak sure apa nama park tu.. dekat concorde kalo rasanya.  Kat area sini, banyak negros yang jual souvenirs illegally.  Please avoid beli ngan dorang sebab price dorang mahal dari souvenirs shop and sometimes, sedang kita berurusan ngan dorang, geng dorang datang pick pocket kita... so, becareful.


menjual crepes

in front of Grande Palais

park yang berdepan dengan Musee de Lurve

ni lah group of nigga yang aku mention tadi tu..

finally... sampai jugak... Musee de Lurve...

Lepas round Musee de Lurve tu, we decided nak balik hotel... sebab penatsss uols... bayangkan that day kami berjalan Eiffel Tower-->Arc de Triumph-->Musee de Lurve jaraknya lebih kurang Seri Kembangan ke Kajang.  Dah la tunggu public bus kat depan Musee de Lurve tu takde bus no. 42.  Finally kitorang pon jalan menghala ke Concorde tuk naik bus balik ke hostel.  Kat area Concorde tu there's a stretch of shops selling souvenirs.  Dapatlah kitorang beli keychains at 5Euro for 10pcs, baju tuk kids 18Euro for 2pcs of kids t-shirts and 18Euro for 2pcs of adult t-shirts.

We finally found a bus stop.  Alhamdulillah... dapat naik bas... tapi yang sedeynya is the bus tak bypass our hostel area.  Its last stop is Gare du Nord.  Hmmm... terpaksalah kitorang menapak lagi tuk balik hostel.  Sib baik la tak jauh.... sebab dah malam kan.. so cam kitorang tak berapa perasan sangat lane ke hostel tu.. lucky aku teringatkan landmark dia... dan landmarknya ialah sebuah mesin kondom yang rosak kat luar kedai farmasi cam guardian tu.. hehehehhee...

kat junction ni la yang ada mesin kondom rosak kat luar farmasi tu...ekekekeke...

No comments: