Click for More Info

Thursday, 17 November 2011

Sambal Kerang

Ni pun kisah ntah wiken bila ntah ... tak ingat... teringin nak makan nasik lemak kangkung dengan sambal kerang... so, aku pon gigih la singgah pasar borong ari jumaat tu tuk beli 2kg kerang before fetch anak-anak dari rumah babysitter.  Yes bebeh... u got it right... 2kg skali mak beli ko.. aterrrr... tengok skilo cam sikit jer.. ye la.. kerang ni kan ke shell dia jek yang beso...isi tak seberapa... but this time aku beli kerang yg beso tu... rm5 for 2kg.. ok lah kan...

Pagi tu gigih la aku memasak nasik lemak kangkung dengan sambal kerang nih... Owh tuk yang bertanya, ekceli ni nasi lemak biasa dihidang dengan kangkung yang dicelur... nyummy... pebret aku tuh... husband aku yang memang kurrengg makan kerang ni puji sambal kerang mak sedap nok..... terangat aii... wakakakkaka... ok.. enough meng'up'kan diri sendiri.. here goes the recipe...

Bahan-bahan:
2kg kerang - direbus dan dikupas kulitnya
Lebih kurang 30 tangkai cili kering
3 biji bawang besar - aku x gunakan bwg merah kecik dlm my cooking
1 inci belacan
sedikit minyak
gula
air asam jawa
garam & ajinomoto

Cara-cara:
1.  Blend cili kering, 2 biji bawang besar, belacan, sedikit minyak & air hingga halus.
2.  Panaskan kuali dengan minyak yang mencukupi, tumiskan cili kisar tadi hingga cili masak.
3.  Bila cili dah masak / garing, masukkan kerang, air asam jawa dan gula.  Perasakan dengan garam dan aji.  Masukkan hirisan bawang besar.  Kalau dah cukup rasa masin, masam & manisnya, tutupkan api dan sedia tuk dihidang.

Tips:  zareene tumis cili kisar dengan api yang kecik tuk elakkan cili hangus tapi tak masak / garing.

No comments: