Click for More Info

Wednesday, 7 October 2015

Kari Ikan Toman

Korang pernah tengok or makan ikan toman tak?  All my life I tak pernah ye... Hari tu Pakdin ada team building kat Royal Belum... balik tu dia beli ikan toman... mak aih... dah la rupa kepala dia cam cik Ular... sisik pon liat... jenuh I nak membersihkan uols...

ini la rupa ikan tu... tapi pakdin bawak balik setengah ekor je...  sambil I bersihkan tu I wonder if this is really fish.. hahahhaa... ye la.. kalo korang tengok in real life kepala ikan tu cam kepala ular uols... geli makkk..

ikan toman yang telah dibersihkan... 

Pakdin requested for a gulai kari ikan toman.... nak sedap and masak style orang utara katanya macam mak dia masak...kuah cair tapi sedap.... fuh! Expectation tinggi tuuu ... seremmm I....

tadaaaaaa.... dah siap gulai ikan toman style orang utara...  resipi ada kat bawah ye... silalah rajin-rajin scroll.... 

GULAI IKAN TOMAN
Bahan-Bahan:
Ikan toman
Bawang besar - dihiris
Bawang putih - dihiris
Halia - dihiris halus
2 Tangkai daun kari
Kulit kayu manis
Bunga cengkih
Buah pelaga
Bunga lawang
Rempah kari ikan
Santan
Asam jawa
Air
Minyak
Garam
Tomato / Bendi / Terung
*bahan-bahan ni agak-agak ye ikut kuantiti ikan

Cara-Cara:
1.  Bancuh rempah kari dengan air untuk dijadikan pes.
2.  Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dihiris halus, kulit kayu manis, buah pelaga, cengkih, bunga lawang dan daun kari hingga wangi.  Masukkan rempah kari yang dibancuh tadi.  Masak hingga pecah minyak.
3.  Masukkan ikan, santan dan air asam jawa.  Masak hingga ikan masak.  Masukkan bendi / tomato / terung.  Perasakan dengan garam.  Setel.... dah boleh makan.... 

Pakdin makan nasi bertambah-tambah dengan adanya lauk gulai ikan toman ni.... ahkak vangga sekejap... *libastudung




1 comment:

Mrs Little Voice said...

besarnya ikan toman ni ek....sedap kari tu...hehehe