Click for More Info

Friday, 27 February 2015

Sotong Masak Hitam

This is my favourite dish... signature dish orang Johor ni....lama tak buat sebab kalau kat rumah, I sorang je yang makan... Pakdin dia tak lalu... menyampah tau...

Ada satu hari tu I terpaksa amik cuti sebab my kids takde orang jaga... my babysitter tak sihat... plus yasmine pun tak sekolah sebab demam and sekolah dia jadi tuan rumah untuk pertanding merentas desa peringkat daerah petaling.  Maka... di kesempatan itulah I masak my favourite dish ni dan makan sepuasnya... nasik pun bertambah-tambah uols... habes la... gumuks... *nanges*  Jom I share how to prepare it...

Bahan-bahan:  halia, bawang putih, cili dan bawang besar dihiris.  Daun sup untuk hiasan.

pelakon utama... Mr. Sotong... time bersihkan sotong ni, dakwat dia jangan buang ye... dakwat tu la yang buatkan kuah sotong jadi hitam..  
Cara Memasak:  Tumis cili, halia dan bawang putih hingga wangi... masukkan sotong dan bawang besar.  Tak perlu tambah air sebab nanti sotong ni akan keluarkan air.  Perasakan dengan garam.  Siap... taburkan daun sup sebagai hiasan.. 





2 comments:

Mrs Little Voice said...

Nmpk mudah dan sedap sanagt

Zareene Saifuddin said...

Alin, memang sedap... try la... :D