Click for More Info

Wednesday, 4 February 2015

Canaz & Rotavirus

Our plan untuk last weekend nak gi tengok konsert Wings kat Melaka on Saturday night and bawak The Yasmines tengok Frozen gathering kat Shah Alam on Sunday punah sebab Canaz masuk hospital.. huhuhu.... 

Started on Khamis malam Jumaat tu... all of us tengah tengok tv and Shahnaz minum susu... suddenly dia muntah susu... mencurah-curah.. 9oz. susu keluar semua... and she keeps on vomiting... poor Shahnaz.  In the middle of the night tu pulak dia kejutkan I mintak bukak diaper dia... rupa-rupanya kawan tu dah cerry berry.... takut Shahnaz muntah lagi, bagi dia minum plain water... in a small quantity... tak sampai 1/2 jam, keluar balik apa yang dia muntah tu... kesian Shahnaz... lembik sangat dia... 

Pagi Jumaat tu bawak dia g klinik... even while waiting for her turn pun sempat lagi dia muntah 2x.  Masuk je jumpa doktor, doktor suh bawak gi hospital.  Tunggu Pakdin balik then around 12.30pm Jumaat tu kitorang bawak dia gi Hospital Putrajaya.  Terus gi emergency.  Sampai kat sana after doktor check, dia cam ok... elok tengah tunggu ubat, dia muntah lagi... so doktor suruh admit wad.  Hospital Putrajaya... tau je la... sentiasa penuh... so, sementara nak dapat katil, Shahnaz was treated kat ER dulu... dari kol 3.20pm masuk ER, kol 7.40pm baru dapat katil kat paediatric wad.  She was really weak and dehydrated.  Asyik tido je... Dr. bagi dia drip... double drip... untuk cover her daily water needs and to replace the amount of water that she has lost.  I was asked to monitor her oral intake, measure her urine and even take a sample of her stool.  



Sabtu tengahari Babah and Cikwet datang visit... Yasmine duduk kat lobby area sebab children below 12 tak boleh naik ke wad.  Kesian Yasmine dok sorang-sorang... tapi bila Wet sampai, dia ikut Najib dok dalam kereta ngan Zahra and Zulfa.  Cikwet datang bawak present mekap-mekap.... terus ceria muka Shahnaz... hahahaha... Yasmine ikut Cikwet balik Kota Kemuning sebab dia tak puas main dengan Zahra... Malam tu ceria sket sebab mama bawak laptop so Canaz boleh layan movie... 



ini kat bilik baru... 2 patients per room... ada sleeping couch... selesa sket nak tido.. hihihi....previous ward tu 4 bedded. 

Ahad tengahari Shahnaz dah bertambah aktif dan ceria.... Petang time doktor round wad, doktor cakap Shahnaz dah boleh discaj.... alhamdulillah.... and the doctor also confirmed that the cause of Shahnaz's accute vomiting is due to rotavirus.   Rotavirus ialah sejenis virus yang mudah berjangkit dan boleh kekal selama beberapa jam di atas kulit manusia.  Virus ini mudah merebak melalui air atau makanan yang tercemar.  Virus ini mampu hidup selama seminggu dalam najis individu yang dijangkiti.  Kanak-kanak yang dijangkiti virus ini biasanya mengalami demam, muntah dan diikuti dengan cirit-birit yang teruk.  Untuk info selanjutnya berkenaan rotavirus, sila klik di sini.


wet hantar gambar ni...diorang pi Frozen Gathering kat Karangkraf...


1 comment:

Mrs Little Voice said...

sianya shanaz...smg makin sihat tau...

p/s : chiffon tu RM50