Click for More Info

Wednesday, 28 December 2011

yang mana satu.... idaman kalbu....????

Sepertimana yang korang tau camera aku dah rosak kan.. so, skarang ni, aku adalah didalam proses untuk mencari dan seterusnya membeli kamera baru... tapi aku tak tau nak beli camera apa... dslr ke? compact camera ke? atau digital still camera ke?  tapi yang aku tau, aku nak kualiti gambarnya adalah SEHEBAT dslr... cemana tu??? ada a few yang menarik hati aku... tapi taktau nak pilih yang mana??? Sesapa yang pandai pasal camera ni, tolonglah advise aku tuk pilih camera mana yang value for money dan gambarnya berkualiti tinggi... tolonggggggggg....

Nikon D3100 kah?

atau....

Canon 1100d...?

atau....

Sony Nex series...?

atau....

Canon Powershot A3300 IS...?

atau...


Nikon 1 range????
 
Tolongggggg.... i dunno which one to decide.... :(

11 comments:

Tina Othman said...

kalau saya, pilih nikon dslr, mmg terbaik =)

Zareene Saifuddin said...

terima kasih bagi suggestion, tina..

Alin Marlini said...

bercita2 nak beli jenis dslr tapi duit tabungan tak mencukupi.

Zareene Saifuddin said...

Alin Malini,
Insyaallah... duit tabungan alin akan cukup bila tiba waktunya... zareene ni pon guna det bonus.. hehehehhe...

Azian Elias said...

Salam kenal..


akka suka canon.. Now still pakai..The latest Hubby tolong fren dia beli camera, depa chose Nikon yg last tu..

Dalila Hamid said...

nikon D5100 :)

Dalila Hamid said...

tpi dlm gmbar di ats suggest D3100

syah9997 said...

ape kata ko beli - PANASONIC LUMIX LX5 .. cer ko bc blog filla - http://kasihaleeya.blogspot.com/2011/03/boyfriend-baru-yang-bukan-setakat.html

Zareene Saifuddin said...

Azian,
Salam kenal kembali. Tu la.. zareene pon cam dah terbekenan kat cik canon tu...

Dalila,
d3100 la.. hehehehe.. rasanya kalo d5100 tu lagi mahal kot.. ai thak mamphu... hehehehe

Syah9997,
Babe, dulu mmg aku tingin nak beli cam filla tu.. tp now ni byk yg baru2 lagi canggih maka haku telah jadik rambang mata... cemana???

mr_habuk said...

my suggestion goes to LX-5..if DSLR is the choice..goes for d3100 (beginner friendly) or yuna canon if familiar with the button and etc..etc..etc..
hehe..NEX is good..but sony is not for camera...tq.

Zareene Saifuddin said...

raman,
thank you for your suggestion... tapi i macam telah terjatuh chenta dengan sony nex-c3 la beb... dia nya std lense sama cam dslr i.e. 18mm-55mm... and quality gambar pon serupa ngn dslr... and dia 16.2megapixel...