Click for More Info

Friday, 14 October 2011

CMA: Day 13

Semalam aku masuk opis lambat sket sebab nak pi Hospital Putrajaya... collect ubat Canaz...Jadi, dengan itu, dapatlah aku breakfast kat rumah... hidangan yang diidamkan sewaktu sembang-sembang ngan warga KMMK kat fb semalam... telo 3/4 masak... yiiiihaaaaa....

Abis je breakfast, time tu dah 7.30am dah.. aku pon celapak pi spital...sebab nak sampai sana kol 8am... tup..tup.. aku sampai awal gila... around 7.45 camtu arrr... ishk.. cam tak caya jek sebab selalunya jalan nak kuar dari rumah aku tu jam...semalam pon jam jugak.. tapi camne aku leh sampai cepat ek? musykil... maka tunggulah aku sampai kaunter tu bukak kol 8am.. sementara tunggu aku aku snap la gambo kaunter ubat sms ni... baguskan spital ni.. public friendly.. dengan adanya sistem pengambilan ubat secara sms ini amat menjimatkan masa orang awam untuk mendapatkan bekalan ubat mereka....hantar sms 2 hari sebelum anda mengambil bekalan ubat anda di kaunter sms.. :D

ni la kaunter smsm tu.. mudah dan cepat...

L-Thyroxine 25mcg...Ini la bekalan ubat Canaz tuk 2 bulan.. Ye la.. anak aku kan ada Hypothyroidism.... so, dia kena makan ubat ni hari-hari tuk stabilkan hormon thyroid dan pituari dia... ubat ni dalam bentuk tablet ye puan-puan... dan bukannya sirap... pahit giler dowh ubat nih.. (aku tau pon sebab hubby aku pernah TERmakan ubat ni yang disangkanya ubat selsema.. adehhh....)

8 comments:

rina mazlan said...

Siannya Canaz, kena mkn ubat hari2.. kalau terrskip mkn ubat mcmana? ada effect tak? aku doa semoga Allah permudahkan ye..

Zareene Saifuddin said...

rina,
yup dia kena makan ubat tu hari2... terskip kalu, effect dia canaz akan jadik pasif la for dat day.. dia x active... pstu kalo makan ubat tu kena fix time daily... tp kalo terlupa, lambat pon xpe janji within 24hours...

Alin Marlini said...

Zareene..Thanks atas kata2 semangat Zareene tu..memang kadang2 kita rs..kitalah yg paling malang tp ada org lagi malang dr kita.

Dan smg anak zareene tu sihat alfiat. Amin.

nora said...

Salam,
Sy ada terbaca blog pn mengenai hypotiroid yg ank pn alami skrg ni..sy mohon boleh tak share krn ank sy jg mengalami perkara yg sama.. Boleh.. Minta tolg sgt krn bb sy bru 16 hr..sy maseh dlm tempoh bpantg.. Sy risau sgt.. Harap pn dpt membantu.. Tq

nora said...
This comment has been removed by the author.
Zareene Saifuddin said...

Salam Nora,
Doktor dah confirmed ke yang bb nora tu ada hypotyroid? Well, cam zarene lambat dtect sbb bsalin kt privet kan.. dorang x bat screening for tyroid.. tau bila bb dh 7bln melalui ujian darah. Bila jumpa paed endocrine, dia bgtau kalo bb x treated, bb akan jd sgt pasif, motorskill progress very2 slow, brain development pon slow.. itu yg paling bahaya skali.. sbb bila bsar, bb tu leh jd knk2 yg lembab la... alhamdulillah dengan mkn ubat L-thyroxine hari2, level tyroid ank sy normal..and dah pon discaj dari occupational therapy session. Skrg doctor suh rajin ckp ngn dia tuk stimulate dia bcakap sbb dh 2thn tp xpandai ckp lg.. advise sy, bykkan membaca psl penyakit ni tuk lebih faham, jgn ambil mudah pemakanan ubat utk sakit tyroid.. insyaallah... bb nora akan sihat mcm bb2 lain.. kalo ada apa2, nora leh add zareene kt YM: zareene152[at]yahoo.com

nora said...

Wasalam pn,
Tq coz sudi reply msg sy n share pengalaman bb pn dgn sy..bila umur bb pn discaj dr occupational therapy session?

Zareene Saifuddin said...

Nora,
anak sy discaj dr occupational therapay bila umo dia 1yr+ time tu dia dh boleh jalan, dh pandai coordinate both hands tuk amik/baling barang, etc. Rsnya lg senang kalo nora dpt add sy kat YM, lg senang kita nak communicate. TQ sbb sudi jenguk sy yg x sbrapa nih..