Click for More Info

Tuesday, 13 September 2011

Pre Raya 2011

Rasanya masih belum terlewat untuk mengucapkan Salam Aidilfitri kepada semua kawan-kawan, kawan-kawan bloggers, my followers dan silent readers (if any *mode ferasan*).

Tahun ni turn menyambut Syawal kat kampung my husband di Kedah.  We left for Kedah on Friday, August 26th at 4pm and reached my PIL's place at 12pm.  Alhamdulillah... our journey was smooth sailing...kereta banyak tapi moving arr... kami berbuka puasa pon kat dalam kereta ja makan roti sambil driving.. hubby malas nak stop kat R&R sebab for sure ramai yang stop kat situ tuk berbuka kan.  Sampai je Penang, kami stop kat restoran Kassim Mustafa, Seberang Jaya.. hubby nak makan nasik kandaq.. dia p sorang.. the kids and I tunggu kat dalam kereta ja sebab time tu hujan lebat..

Tahun ni kak chik tak balik beraya awal.  Dia balik on the raya day itself sebab katanya dah 26 years dok kat kulim tapi tak pernah celebrate syawal kat sana.  So, antara yang balik awal to help mak with the preparation for raya adalah kak chaq and myself.  Pagi sebelum raya tu FIL dah collect daging yang dia tempah earlier.  Abang Zaini pulak beli ayam and a few things to be cooked for iftar.  I made kuah kacang and lepas tu helped kak chaq with rendang daging while kak chaq made bone soup and mak made ketupat palas.  Petang around 5pm pulak kak lone sampai and she made laksa.  So, our raya dish adalah variety.. we had ketupat palas, ketupat segera Nona, rendang daging, kuah kacang, ayam masak merah, laksa and our family's all time fav... bihun sup utara style.

buruh paksaan kopek kulit kerang.. hehehehhe...

2 comments:

mama-syira said...

Menantu sape lah yang pakai t-shirt merah tu? mithali nyee ;))

Zareene Saifuddin said...

uiks... malu aiii... dah roper macam maid dah aku... hahahaha...