Click for More Info

Thursday, 26 December 2013

Road Trip to Krabi & Hatyai: Part 1

This was a last minute plan... Plan asal adalah balik kampung dan bawak PIL gi jenjalan... kemudian cancel sebab munculnya plan ke-2... 

Plan ke-2 adalah road trip ke JB-Singapore with Kak Chik and husband.... kemudian cancel lagi... alasan sebab Bang Chik (husband kak chik) tak larat nak drive ke KL coz dorang baru je road trip dari Kulim ke Terengganu, Kelantan dan jugak Thailand.. which part aku tak sure.... maka dengan itu, timbul pulak la plan ke-3.... 

Plan ke-3 adalah roadtrip ke Hatyai dan balik kampung... yeay... balik Lubok Merbau... dapat jumpa PIL aku... rindu... lama tak jumpa dorang... last balik few days before raya haji hari tu... 

Selasa 10 December tu aku amik half day... petang tu kol 3pm camtu gerak dari Seri Kembangan ke Kulim... rumah kak chik... Sampai Kulim kol 9pm camtu... and time tu la dorang decide nak drive hingga ke Krabi... waaaahhhh.... I is excited... Krabi beb... teringin nak pi lepas baca entry Krabi kat blog Filla

Perjalanan bermula pada 11 December jam 9.30 pagi, gerak dari Kulim.. singgah breakfast kat Hentian Gurun... aku try Roti Kedah.  Kak Chik la yang dok promote kata roti ni sedap... maka sebagai seorang yang napsu makannya ala-ala monster, maka aku pon try la... memang sedap okeh.. roti ni cam roti john la kalo kat KL nih... tapi dia tak la sepanjang roti john tu... inti dia ada dua jenis.. ayam or daging.. tapi pada aku, daging lagi best...



Ok.. lepas breakfast kami teruskan perjalanan hingga ke Padang Besar untuk masuk ke Thailand... Sampai kat Changlun, kami beli insurans kereta dan tukar duit.  Lepas dari imigresen Malaysia, kena gi Imigresen Thailand pulak.. kat sini kena turun kereta okeh untuk isi departure card dan cop passport... huh... agak leceh di situ...




Perjalanan adalah melalui Songkhla, Hatyai, etc.  Sampai kat lebuhraya persimpangan ke Hatyai tu, kami ikut papan tanda ke Patthalung.  Owh, jarak antara Kulim - Krabi adalah seperti KL - Penang.. iaitu selama lebih kurang 6 jam.  Alhamdulillah... anak-anak aku hanya buang air ketika kami stop jer... 



Kami selamat sampai di Krabi lebih kurang jam 6.00 petang waktu Malaysia.  Kami tido di hotel di pekan Krabi... semua orang dah penat coz long haul trip, so kitorang belasah je la hotel apa pon... 2-star kot hotel yang kitorang duduk nih.. tapi ok la.. cuma yang aku tak tahan tu siap ada gambo gajah ok kat dalam each room... sorry aku tak amik gambo sebab dah penat time tu...





Malam lepas dinner kat bilik kak chik, kitorang jenjalan area pekan krabi then ke Ao Nang... owh.. kak chik  bawak rice cooker, beras, serunding, etc. tuk makan... menu malam tu adalah nasi lauk rendang ayam dan serunding daging... sedappp



Sampai kat Ao Nang jakun sekejap sebab meriahnye beb... happening I tell U..... beza gila ngan pekan Krabi yang bosan tu... Kat Ao Nang tu Bang Cik and PakDin dok survey2 package untuk island hopping... finally dorang pilih 4 island package... rege RM45/adult... ok la.. murah... Jenjalan jap kat area Ao Nang and later membasahkan tekak kat Bersenang-senang Thai Food.  Lepas minum terus balik hotel sebab esok nak check-out awal... Don't wanna miss the pick-up untuk island hopping..


Guitar Residence kat belakang tu la hotel yang kami check-in 2nd day di Krabi.. 



agen tempat kami beli island hopping package


best sangat makan kat Bersenang-senang ni.. sebab dorang sediakan slide tuk kanak-kanak main... and the girls tu dapat krismas hat dari tokey kedai tersebut.. 

1 comment:

Mommy ZaraZarif said...

waaa...serius best kak...lagi lagi dan lagi post kak...mne tahu nkpgi lak nti..