Click for More Info

Thursday 18 October 2012

Sambal Sotong + Petai

Normally Sabtu I masak yang simple dimple jek coz hubby ada whole day class at his Uni... but not the recent Saturday.. hehehehehe... Sabtu baru ni ada sedikit rajin la.. plus memang ada bahan dalam fridge... nak perabih segala stok dalam fridge pon ye jugak... hehehehe... 

So, on that day, I masaklah sambal sotong berpetai dan bayam masak air to accompany the sambal.... Here's the recipe... my style... hehehehe


SAMBAL SOTONG BERPETAI
Bahan-bahan:
10 ekor sotong
2 senduk nasi cili kisar
1papan petai
air - untuk mencelur sotong
asam jawa
garam
gula
minyak

Cara-cara:
1.  Panaskan minyak dan tumis cili kisar hingga masak. 
2.  Panaskan air dalam periuk yang berasingan.  Bila air mendidih, masukkan sotong dan celur lebih kurang 1-2minit dan toskan airnya.  Celur ni untuk menjadikan sambal sotong cantik berminyak.. kalau tak celur sotong tu, bila masuk dalam sambal nanti sambal kita xde minyak.. jadik sambal pekak bak kata my mom.. ^_^
3.  Setelah cili masak, masukkan sotong dan petai.  Tambahkan air asam, garam dan gula.  Bila dah menepati citarasa, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

Ini pulak sayur bayam masak air untuk dikawankan dengan sambal sotong yang kononnya pedas tadi tu.. at the same time, I boleh gunakan kuah sayur ni untuk my girls makan dengan mi suah..


BAYAM MASAK AIR
Bahan-bahan:
1 ikat sayur bayam --> nak guna sayur lain pon boleh..
1 biji bawang besar, dipotong baji (wedges)
1 biji bawang putih, dihiris
1 biji cili merah / hijau, dipatah-patah  ---> I tak masukkan
sedikit ikan bilis
1 kiub ikan bilis
garam
air

Cara-cara:
1.  Bersih dan siang sayur bayam tersebut.
2.  Dalam periuk masukkan semua bahan kecuali daun bayam.  Masak hingga mendidih, masukkan pula daun bayam.  Kalau rasa dah ok, sedia untuk dihidang..

No comments: