Click for More Info

Tuesday, 21 September 2010

Hangennn...

Last wiken... hangen rajin melanda... ekceli bukanlah rajin sangat pon... on Friday went to pasar malam tuk beli barang-barang nak masak.. tot of maybe my sis in-law, Kak Chik & family akan transit di rumah kami before gerak ke KLIA hantar Wafi.. tapi they've changed their programme to go straight to KLIA from Kulim.  So, menda-menda yang melimpah ruah dalam fridge tu sapa nak makan kan? Since barang basah pon telah di stock up, maka masaklah ai wiken hari tu... tatau nak masak apa, i just masak lemak cilipadi udang + kacang panjang and bat pengat pisang tuk minum petang..

Lemak Cili Padi Udang + Kacang Panjang

Bahan-bahan:
Udang
Cili padi
Kunyit
Santan
Kacang panjang
Serai - diketuk

Cara-cara:
1.  Tumbuk cili padi dan kunyit hingga lumat.
2.  Dalam periuk, masukkan semua bahan kecuali kacang panjang dan masak dengan api yang sederhana untuk mengelakkan pecah minyak.
3.  Setelah kuah mendidih, masukkan kacang panjang dan perasakan dengan garam.  Siap..


Pengat Pisang

Bahan-bahan:
Pisang tanduk
Gula melaka
Gula pasir
Santan
Daun pandan
Biji sagu

Cara-cara:
1.  Atas dapur, cairkan gula melaka dan gula pasir bersama daun pandan. 
2.  Setelah gula cair, masukkan santan kelapa. 
3.  Bila kuah mendidih, masukkan pisang dan biji sagu.  Masak hingga mendidih, sedia dihidang.

No comments: